maandag 19 augustus 2013

Onze reis naar Polen & Tsjechië zomer 2013

Dit voorjaar zijn Wouter en ik naar Polen en Tsjechië afgereisd samen met onze drie Cane Corso Italiano's; Ludo, Beretta & Divina. Mila logeerde bij hele lieve mensen in Amsterdam. Op het programma stond een Raduno ( een hondenshow alleen met Cane Corso's) in Polen, een bezoek aan een fokker in Polen en anderhalve week relaxen in een meer dan hondvriendelijk huis in Tsjechië.

Betekenis (volgens ons):
Pas op suïcidale voetgangers
De reis naar Polen
In de loop van vrijdag 14 juni 2013 vertrokken we van huis. Onze eerste bestemming was het pittoreske dorpje Sulejów, centraal gelegen in Polen. Wouter reed de hele weg. Met de nodige pauzes kwamen we zaterdagochtend heel vroeg aan in Polen. Het landschap dat we binnenreden op de grens waar Duitsland Polen ontmoet, lag totaal niet in de lijn der verwachting die wij van dit oostelijke land hadden. De wegen waren griezelig netjes onderhouden en schoon. Kortom, dodelijk saai. Na enig onderzoek, bleek dat deze wegen nog maar sinds een paar jaar klaar zijn.

Sovjet nostalgie
Gelukkig kwam daar ergens om een uur of 5.00 uur onze afslag. En daar begon het voor ons verwachte Polen. De gaten in de weg bleken er ook echt te zijn. Er lag veel rotzooi langs de kant van de weg, in de berm.  De communistische blokkendoos architectuur nam duidelijk de overhand in het straatbeeld. Wat wij hier in NL onbewoonbaar zouden verklaren, wordt daar vaak nog voorzien van bewoners. Aan de andere kant zie je ook veel leegstand, althans, dat denken wij. Er was bijzonder veel bedrijvigheid al zo vroeg in de ochtend, met veel keurige dames en heren onderweg naar hun werk.Onderweg passeerden de meest grappige verkeersborden de revue!

Aankomst Pools bungalowpark
Rond een uur of 06.30 uur kwamen we aan op de plaats waar we hadden afgesproken met een Poolse fokker. Zij en een aantal andere Poolse fokkers hadden dit Cane Corso weekend georganiseerd. Gelukkig was ze zo vroeg al wakker. En niet alleen zij... het was een waar CC ontvangst. Overal hoorde je de die herkenbare diepe, mooie, waakse blaf vanuit de krakkemikkige hutjes komen. Veel andere parkbewoners waren de avond ervoor al aangekomen.

Ons met asbest gebouwde krotje

Ons paleisje
Ewa bracht ons naar ons huisje, welke naast Ellen & Maarten bleek te staan. De enige andere Nederlanders die met hun Cane Corso's waren afgereisd naar dit Cane Corso festijn. Ons huisje bleek niet meer te zijn dan een klein krot, gemaakt van hout en asbest. We hadden ook veel huisgenoten in de vorm van allerlei verschillende insecten. We waren zo uitgeput van de onafgebroken reis dat we besloten eerst even wat slaap bij te tanken, na uiteraard de ongevraagde bedgenoten te verwijderen.


Huisje van onze buren Ellen & Maarten
Kraterland
Na een powernapje hebben we natuurlijk eerst  onze Nederlandse buren / vrienden gedag gezegd, en meteen kennisgemaakt met de fokker van hun Poolse Cane Corso teefje; Ragna. Ellen, Wouter & ik kwamen tot de conclusie dat we boodschappen nodig zouden hebben voor de winkels zouden gaan sluiten. Al slalommend om de grote kraters in de weg reisden wij gedrieën af naar de Tesco, een winkel zo groot en divers in spullen als de Makro hier NL. Bij 'thuiskomst' van ons vakantiepark ben ik met onze drie viervoeters aan de wandel gegaan, om zo ook het gebied te verkennen. De trend van troep en vuilnis in de berm naast de openbare weg hebben ze ook doorgezet in het bos en wandelgebied.


To eat or not to eat
Anti-muggen campagne poster
's Avonds had de organisatie een BBQ gepland voor alle aanwezigen. Het was een zeer interessante ervaring voor ons. We hebben bijzondere mensen aan het woord gezien, in een voor ons onverstaanbare taal en hebben nieuwe etenssoorten en tradities ervaren. De sfeer leek er goed in te zitten en het eten dat op ons bord lag, bleef daar ook grotendeels liggen. Worstjes gemaakt van orgaanvlees of bloed is niet aan ons besteed. Wouter, Ellen, Maarten en ik hebben uiteindelijk lekker geborreld met overbuurman Piotr bij onze hutjes. Dat was enorm gezellig. Wat wonen er belachelijk veel muggen in Polen!! Er was niet tegen te spuiten. Ze prikken overal dwars doorheen!! Gelukkig hebben ze daar ook posters die muggen zouden moeten weren.....

Dit is optimaal relaxen Wouter-Style
Zondag 16.06.2013
We werden vroeg gewekt met een helder zonnetje die door de vitrage / gordijnen zijn weg zocht. Het was de dag van de Poolse Raduno. Als keurmeesters hadden ze dit jaar twee Italiaanse rasspecialisten en tevens fokkers van ons zo geliefde ras bereid gevonden om de honden te keuren. Het betrof Roberto Gianuli, van kennel: dell'Antiqua Apulia en Alessandro Bigozzi van de kennel: I Corsi Della Nevaia


JBOB IG Divina
Het was een beetje onduidelijk wanneer de show zou gaan starten, maar dat mocht de pret niet drukken. Wij hebben ons prima vermaakt met de mensen die ook aanwezig waren op het terrein. Het aantal ingeschreven honden viel ons een klein beetje tegen, aangezien we graag veel nieuwe Cane Corsi zien en een eventuele interessante reu wilden ontdekken in deze hoek van Europa. We hebben evengoed veel geleerd, gezien en een hoop nieuwe mensen gesproken. Kortom, erg geslaagd dus!

Onze honden hebben ook nog eens supergoed gedaan op deze show, en wij zijn erg trots op onze kanjers. Klik hier om het verslag van de hondenshow te lezen

v.l.n.r. Anita, Joanna & Ellen
Borreltijd
Na de show, die tot het einde van de middag duurde, hebben we met onze buren geborreld en de uitslagen laten vertalen door Joanna Lerczak van kennel Gang Pregusów. Zij was een van de organisatoren van het evenement. Daarna vertrok iedereen eigenlijk vrij vlot en bleven wij, samen met onze Nederlandse buren als een van de weinigen over. Dat gaf een mooie gelegenheid om onze hondjes eens uitgebreid te laten rennen en wandelen in de omgeving.


Maandag 17.06.2013
Ragna
Wouter had een nieuwe "mattie" gevonden in de vorm van een Poolse, wat oudere man, die een aantal jaren in Amerika heeft gewoond. Hij kon geweldig verhalen vertellen en heeft ons af en toe versteld doen staan over hetgeen hij ons kon vertellen over zijn geboorteland Polen. We hadden met hem afgesproken om te gaan wandelen met onze hondjes. We stonden bijtijds naast ons bed en klaar voor vertrek. Helaas werd Divina door een soortgenootje op het park aangevallen en flink beschadigt. De wandeling werd hierdoor afgelast, en stond Wouter even later met zijn pas verworven nieuwe Poolse vriend bij de dierenarts. Divina kreeg twee entingen voor een eventuele ontsteking en een week anti-biotica. Voor het hele consult inclusief medicatie betaalden we nog geen €10,-!! Onvoorstelbaar goedkoop!!!  

Ragna & Ludo
De Veenmol
Na het bekomen van de schrik zijn we met Ellen, Maarten, Ragna & Ludo toch nog een wandeling gaan maken. Het was een heerlijke wandeling door de Poolse natuur. Ragna en Ludo hebben zich samen prima vermaakt. Maarten heeft ons de geheimen van de Veenmol onthult. Een bijzondere krekel die nog vrijwel onbekend is bij de meeste mensen, aangezien je het beestje bijna nooit zult zien. Dit ondergronds levende diertje hebben we dan ook tijdens deze wandeltocht niet mogen ontmoeten. Wel zagen we eekhoorns, een zwemmende slang, ongelooflijk veel libellen en andere vliegende insecten. Met name de veel voorkomende muggen. Deze schroomden niet om ons ook overdag lek te steken
 
Laatste avondmaal
We hebben de laatste avond doorgebracht samen met onze Hollandse vrienden. We hebben heerlijk samen gegeten bij onze hutjes, in gezelschap van onze hondenvriendjes. Het was enorm geslaagd.

Zo zoetjes aan begonnen we ook wat spullen te verzamelden en in te pakken voor het vervolg van onze reis. Helaas zou vanaf de volgende dag onze wegen zich scheiden met deze fijne buurtjes. Maarten en Wouter waagden zich nog aan een potje badminton, iets wat op een vakantie niet mag ontbreken.

Dinsdag 18.06.2013
Doordat ik de slaap niet kon vatten, ben ik midden in de nacht begonnen met het inpakken van al onze spullen. Zo konden we extra vroeg vertrekken in de ochtend. We hadden een erg druk programma voor de boeg. Onze eerste stop zou in Auschwitz zijn. En daarna door naar een Poolse CC fokker, ten zuiden van het land.

Gelukkig hadden we net alles in de auto ingepakt alvorens er een flinke regenbui uit de hemel kwam vallen. Tijdens de reis was het heel erg warm, en hadden onze honden het zwaar door de hitte. We hebben onderweg extra veel tussenstops gemaakt om ze te laten drinken en te voorzien van frisse lucht. Zo tegen 10.30 uur kwamen we aanrijden bij het indrukwekkende kamp Birkenau in Auschwitz. En ondanks dat ik niet eens binnen ben geweest, kreeg ik al een behoorlijke indruk van de heftige impact die dit kamp heeft op de bezoekers. Ik besloot bij de honden en de té warme auto te blijven. Wouter heeft een bliksembezoek aan het kamp gebracht en een paar veelzeggende foto's kunnen maken.
Kennel Almapaulus

Roadtrip
Vanaf deze locatie zou het nog ongeveer zo'n 4 uur rijden zijn eer we zouden arriveren bij Dawid en zijn compagnon Pavel van de kennel Almapaulus.  We zijn enorm gastvrij ontvangen door de heren, hebben veel CC's bekeken en bijgekletst met de Poolse mannen. Ze hebben ons ook nog een stuk van de omgeving laten zien. Ze hadden ook nog een overnachting geregeld voor ons in een soort indianendorp, met wigwams en alles erop en eraan. Wij sliepen in een mooie houten nette blokhut. We konden alleen beiden niet slapen, en besloten al in de nacht onze reis voort te zetten.

Klik hier om het gehele verslag van ons bezoek aan hun kennel te lezen....


Woensdag  19.06.2013 
Wouter heeft in de nacht gereden. Gelukkig zijn we zo vroeg vertrokken, want het werd in de middag echt snikheet. Echt té heet voor onze honden in de rijdende sauna. Met nog meer tussenstops kwamen we uiteindelijk aan op onze Tsjechische bestemming,  rond 13.30 uur. Een vriendelijk echtpaar, dat amper Duits sprak, ontving ons hartelijk bij ons gehuurde vakantiehuis. We werden overladen met info over de omgeving. De honden waren oververhit toen ze de auto verlieten. Ze hadden het heel zwaar. We hebben ze eerst flink afgekoeld met water en de stenen vloer in het koele huis was een uitkomst. We konden vanaf nu bijkomen en inspecteren waar we terecht gekomen waren. 

Ons Tsjechische optrekje
Voetbalveld 
Ons huisje bleek een waar paradijs voor ons en de honden te zijn. De tuin was zo groot als een professioneel voetbalveld, en was volledig omheind. De honden konden hier lekker hun gang gaan. Achter in de tuin konden we ook nog het weiland inlopen, waar we kilometers konden wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het huisje zelf was ook niet verkeerd. Maar met name de buitenhaard was geweldig. 


Net buiten onze tuin

Onze vakantie bestond voornamelijk uit relaxen, honden knuffelen, steden / dorpen bezoeken, paardrijden, lezen en vooral genieten. De zon heeft zich veel laten zien. Natuurlijk is een vakantie bij ons niet compleet als onze auto niet kapot zou gaan. Dit is ons ook deze vakantie niet bespaart gebleven. Dit kon gelukkig gerepareerd worden voor een klein prijsje bij een VW garage. De auto reed daarna weer super en konden we veilig op zaterdag 29 juni aan onze terugreis beginnen.


Klik hier om een selectie foto's van deze reis te bekijken.


Zie ook:
Italian Guardian
Eye Dea Fotografie
dell'Antiqua Apulia
I Corsi Della Nevaia
Gang Pregusów.
Almapaulus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten